Campanie de implementare a «Ghidului de Parenting după Divorț» părinților în familii monoparentale prin intermediul școlilor.

Scopul campaniei este de a contribui la menținerea sănătății emoționale în familiile monoparentale prin educarea părinților asupra consecințelor pe care divorțul le produce asupra copiilor lor.

Ghidul va fi distribuit în formă tipărită și promovat către părinți prin şcolile pilot din Bucureşti desemnate în cadrul parteneriatului creat între Asociaţia „Călătoria Divorţului”, Inspectoratul Şcolar Municipal Bucureşti şi Casă Corpului Didactic.
Scopul campaniei este de a contribui la menținerea sănătății emoționale în familiile monoparentale prin educarea părinților asupra consecințelor pe care divorțul le produce asupra copiilor lor.

Sănătatea emoțională a copiilor proveniți din divorțuri este cel mai important aspect care trebuie luat în considerare, un studiu a arătat că în România peste 150.000 de copii suferă de depresie.

Rată abandonului şcolar a crescut în ultimii ani, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre scăderea interesului părinţilor faţă de copii în perioada divorţului.

Educația părinților asupra modului în care să se comporte cu copiii lor în perioada divorțului ar determina o îmbunătățire semnificativă a sănătății emoționale a copiilor

Beneficiarii proiectului:

200 de copii – proveniți din divorțuri în ultimii 2 ani, ai căror părinți vor fi sensibilizați și educați prin intermediul acestor ghiduri.

Diriginții și consilierii școlari – din școlile pilot, care vor fi instruiți asupra conținutului Ghidului și asupra modului de lucru cu acest document, prin intermediul unor training-uri oferite de către specialiștii Asociației Călătoria Divorțului.

Părinții – care vor fi instruiți cum să folosească acest material, participând la întâlniri susținute de specialiștii Asociației Călătoria Divorțului, specialiștii Centrului de Parenting și psihologii de la Direcția de Protecție a Copilului.

Copiii vor fi beneficiarii direcți ai acestei campanii, că urmare a faptului că se vor bucură de părinți avizați asupra impactului pe care divorțul îl produce asupra lor.

Ca urmare a acestui proiect, 200 de copii proveniți din familii divorțate vor avea parte de o abordare mai bună din partea părinților, care vor înțelege consecințele psihologice ale divorțului asupra copiilor lor și în felul acesta reducând riscul de depresie în rândul minorilor.
Proiectul va folosi formulare de feedback care vor fi completate de către părinți la pimirea Ghidului și la 6 luni după, pentru a vedea impactul produs asupra conștientizării și asimilării de informații în rândul acestora.

După analiză statistică a 400 de formulare colectate, va fi elaborat un raport care va valida și va recomandă extinderea proiectului în toată țară.

Obiectivele proiectului:

– Educarea cadrelor didactice asupra scopului proiectului, conținutului ghidului și noțiuni de parenting după divorț

– Distribuirea ghidului către minim 200 de părinți divorțați

– Colectarea feedback-ului de la părinți pentru a înțelege impactul ghidului asupra părinților divorțați

– Ședințe de parenting cu părinții, coduse de specialiști de parenting sau psihologi

– Creșterea nivelului de educație în noțiuni de parenting după divorț

Urmărirea impactului asupra copiilor prin feedback de la diriginți, psihologi școlari.

Echipa de implementare:

Dr. Gabriela Saulea, fondatoarea Asociației Călătoria Divorțului, implicare cu normă întreagă – specialist divorț

Andreea Bizgan, Director Executiv Asociația Călătoria Divorțului, implicare cu normă întreagă – specialist proiect

Cristina Iankulescu, Social Media Manager, implicare cu normă întreagă pe promovarea proiectului, social media – elaborare și colectare formulare feedback, analiză date statistice

Oana Cehan – organizator evenimente, implicare cu normă întreagă – întâlniri părinți, profesori

Psih. Mihaela Marinca, Direcția de Protecție a Copilului, implicare colaborare – psihologie

Direcția de Protecție a Copilului sector 4 – Director Mihaela Ungureanu – Partener

Inspectoratul Școlar al Municipiului București – Partener

Casă Corpului Didactic – Partener

Continuitatea proiectului

Extinderea proiectului în restul țării, în primul val în județe cu procentul divorțului ridicat, precum Constanța, Prahova.

Tabere de vara pentru părinți divorțați împreună cu copiii.

Înscrierea copiilor din familii divorțate în cluburi de sport.

Urmărirea copiilor cu probleme emoționale dovedite de către psihologul școlii și specialiștii Asociației Călătoria Divorțului.

Suport emoțional pentru părinții cu probleme nerezolvate din timpul divorțului.

Concluzii:

Ca urmare a acestui proiect, 200 de copii proveniți din familii divorțate vor avea parte de o abordare mai bună din partea părinților, care vor înțelege consecințele psihologice ale divorțului asupra copiilor lor și în felul acesta reducând riscul de depresie în rândul minorilor.