Asociaţia „Călătoria Divorţului” atrage atenţia că în România există 880.000 de copii cu probleme şi tulburări de sănătate mintală, dintre care 150.000 de copii cu depresie, conform unui studiu efectuat de Organizatia „Salvati copiii”.

Copiii ai căror părinţi au divorţat înregistrează statistic mai multe probleme de sănătate, mai multe dezechilibre emoţionale şi comportamentale și tendințe mai mari spre izolare și depresie.

In general copii sufera la divort pentru ca sunt speriati, nu stiu cum ii va impacta schimbarea care urmeaza, vad doi parinti nefericiti sau furiosi si o familie extinsa suparata. Indiferent de varsta copilului, aceasta schimbare il afecteaza in mai multe feluri

Un studiu efectuat pe copiii proveniţi din familii divorţate a arătat că la 89% dintre aceştia divorţul le-a afectat viaţa într-un mod negativ.

–  80% dintre copii au trecut prin stări de tristeţe şi depresie în urmă divorţului părinţilor

–  72% dintre ei au mărturisit că acesta a fost motivul pentru care abilitatea lor de a se apropia de ceilalţi le-a fost afectată.

De asemenea, copiii ai căror părinţi au divorţat înregistrează mai multe probleme de sănătate, mai multe dezechilibre emoţionale şi comportamentale (consum de alcool şi droguri, dificultăţi de integrare în grupurile de vârstă, experienţe sexuale precoce, copii născuţi în afara căsătoriei, gânduri de sinucidere).

Acești copii obţin de obicei rezultate şcolare mai slabe decât copiii care cresc alături de ambii părinţi.

În majoritatea cazurilor cauza este lipsa de interes a părinţilor faţă de copii în timpul divorţului.

Lipsa de interes a părinților în timpul divorțului se datorează traumei prin care adulții trec odata cu despărțirea, luptei de orgolii sau pentru obținerea unei situații cât mai mulțumitoare în instanță, pierderea temporară a echilibrului în viață, depresiei sau dependențelor.

Misiunea Asociaţiei Călătoria Divorţului este de a sprijini persoanele care traversează un divorț, pentru menținerea echilibrului emoțional al membrilor familiei şi soluţionarea optimă a dezvoltării şi creşterii copiilor.

În urma studiilor efectuate, Asociaţia „Călătoria Divorţului” a identificat nevoia unui instrument de educație a părinților în familii monoparentale și a elaborat unicul Ghid de Parenting după Divorţ din Romania.

Ghidul de Parenting dupa Divort, elaborat de ACD, reuneste eforturile unor foruri internationale si locale si este avizat de Centrul de Parenting, Judecatoria Romana, Inspectoratul Scolar Bucuresti si sustinut de Printul Dimitrie Sturdza.