0721 248 435

Primii pași pentru A-ȚI RECÂȘTIGA VIAȚA după divorț


O simţi şi tu acum sau o intuieşti: divorţul este un eveniment care tulbură grav liniştea şi armonia din viaţa unei femei, mai ales dacă survine după o perioadă mai lungă de timp, dacă nu era anticipat sau dacă la fel ca şi mine ai primit o educaţie strictă, conformă cu normele şi conceptele tradiţionale.

Aceste gânduri mă copleşeau pe mine acum 4 ani când reflectam asupra iminentului meu divorţ. Aveam o căsnicie lungă, relaţia noastră era în normele acceptate de societate, ba chiar de invidiat pentru unii care jinduiau să aibă succesul nostru. Însă răceala din cuplu şi indiferenţa se instalaseră demult, iar încercările fără succes de a readuce relaţia în termenii iniţiali mă conduceau uşor-uşor către depresie.

Multe dintre noi se zbat în astfel de situaţii şi nu îndrăznesc să ia o decizie radicală de frica necunoscutului şi a statutului de femeie divorţată. Dar în ciuda compromisurilor şi a strădaniei de a face lucrurile să meargă, a ameninţării depresiei şi a dispariţiei chefului de viaţă, realizezi într-o zi că divorţul e singura soluţie, ori şi mai rău că îl cere el pentru că s-a îndrăgostit şi vrea să-şi refacă viaţa cu cealaltă.

Aceasta este o traumă greu de îndurat mai ales de către o femeie care rămâne şi cu grija copiilor şi cu multe alte responsabilităţi pe care şi le-a asumat în perioada de căsătorie.

S-a dovedit că divorţul este a doua traumă psihologică pe care cineva o resimte după decesul unei persoane dragi. Ba am auzit şi femei care spuneau că ar fi preferat să-l ştie mort decât în braţele celeilalte.

Principala suferinţă resimţită în acest moment al vieţii este pierderea speranţei că viaţa va mai avea vreodată un sens, că ar mai putea fi fericită sau ca ar mai putea vreodată sa aibă încredere în alt bărbat. Plus că după o lungă perioada de compromisuri fără niciun rezultat, stima de sine a femeii este la pământ. Se uită în jur pentru a căuta sprijin de la cineva şi vede cum prietenii comuni nu înţeleg situația şi nu ştiu cum să se împartă între cei doi, cuplurile nu au soluţii pentru femeile divorţate, iar familia este mai preocupată de părerea lumii decât de drama fiicei lor.

Așa cum este dovedit că această traumă este una reală şi necesită o perioada de doliu, la fel există soluţii dovedite pe care dacă le aplici îţi poţi accesa puteri nebănuite pentru a-ți reface viaţa.

1. Transformă frica de necunoscut în curiozitate.

E adevărat că eşti la începutul unui drum pe care nu l-ai mai parcurs, dar la fel erai şi la începutul căsătoriei. Nu ştiai cum va fi drumul tău dar l-ai investit cu aşteptări pozitive şi doreai să fie unul fericit, cum probabil a şi fost o bună perioadă.

Ce ar fi să vezi şi acest nou drum tot ca pe unul fericit? Nu ai întâlnit femei care la un timp după divorţ păreau mai fericite decât înainte? De ce oare? Pentru că orice drum vei alege, acesta va fi aşa cum decizi tu să fie.

2. Gândeşte-te mai des la lucrurile pe care le câştigi decât la cele pe care le pierzi.

În orice situaţie şi în orice alegere câştigi unele lucruri şi le pierzi pe altele. Valoarea acestora este dată doar de ţine. Când te-ai căsătorit ai pierdut libertatea şi o parte din independenţă, farmecul cuceririlor şi al aventurii şi ai câştigat liniştea şi echilibrul date de o relaţie stabilă, copii şi prieteni comuni, poate o casă de vacanţă. Acum simţi cum toate acestea dispar, dar de fapt ele există, sunt acolo, te-ai bucurat de ele şi ţi-au dovedit că dacă ai putut o dată, poţi oricând să o iei de la capăt. Viitorul îţi va aduce situaţii noi, oameni noi şi cu siguranţă într-o zi vei mulţumi pentru ele.

3. Priveşte jumătatea plină a paharului – te vei regăsi pe tine.

Chiar dacă acum simţi că pierzi – pe el, situaţia ta, zona de linişte şi comfort – totodată ai ocazia să te regăseşti pe tine cea de care si uitat  în anii de căsătorie când uşor-uşor toţi au trecut înaintea ta: copilul, cariera, familia, obligaţiile…parcă mereu erai restantă la timpul pe care să ţi-l dedici numai ţie. Știu că acum nu te simţi în stare să-ţi găseşti pasiunile si echilibrul emoțional, dar cu siguranță în scurt timp vei căuta activităţi cu care să-ţi umpli timpul care ți-a rămas liber și care să te împlinească cu adevarat.

4. Gândeşte-te la divorţ ca la o nouă şansă.

Din moment ce s-a ajuns aici relaţia probabil că nu era una fericită şi e greu de imaginat doi protagonişti fericiţi într-o relaţie nefericită. Poate că la fel că multe alte femei te minteai și tu că e totuşi ok, că sunt şi relaţii mai proaste sau situaţii în care alte prietene sau amice nici măcar nu s-au măritat.

Acum să fim serioşi, femeile din ziua de azi nu mai au nevoie să fie confirmate prin statutul de femeie căsătorită. Acum ai şansa la o viaţă aşa cum ţi-o doreşti: vrei măritată, atunci poţi alege un nou partener cu care să o iei de la capăt, vrei singură, numai tu decizi – presiunea societăţii de “a-ţi reface viaţa” nu mai e atât de mare.

5. Cere ajutor de la cei care ştiu cum te pot ajuta.

Probabil te gândeşti că o s-o scoţi tu la capăt, au mai păţit şi altele şi tot au găsit drumul, o vei face şi tu. Cu siguranţă vei ajunge la liman, dar această călătorie este ca un labirint pe care nu-l cunoşti, îţi poate lua mult timp să găseşti ieşirea. Şi timpul acesta poate fi foarte dificil dacă îl parcurgi singură. Acum există psihologi, coachi, mentori, grupuri de suport, cărţi şi articole care te pot ajuta exact cu ce ai tu nevoie în această perioadă pentru a te reface mai rapid și mai eficient. De ce să nu câştigi timp de calitate şi să depăşeşti cât mai rapid această perioadă dificilă?

Chiar dacă începutul acestui drum e anevoios şi dureros, odată cu vindecarea rănilor şi trecerea perioadei de doliu te vei bucura şi tu de o viaţă împlinită de femeie matură şi împuternicită de o experienţă care te-a îmbogăţit în anumite arii ale vieţii.

Tu cum resimţi aceste momente? Care este cea mai mare îngrijorare a ta legată de ce va urma? 

2018-04-24T10:04:05+00:00
Go to Top